Tuesday, March 24, 2009

Canadian Telehealth Leaders Co-Edit Telehealth in the Developing World


CST members Drs. Richard Scott and Kendall Ho have joined forces with Drs Richard Wootton and Nivritti Patil to co-edit "Telehealth in the Developing World." The book provides a rare and comprehensive survey of emerging telemedicine and ehealth services worldwide.

Published by the International Development Research Centre (IDRC) "Telehealth in the Developing World" shines a light on telehealth and ehealth development in the developing world by presenting real-life stories from Asia, Africa, and Latin America. More information about the book is available at: http://www.idrc.ca/en/ev-136734-201-1-DO_TOPIC.html

Sourse: Canadian Society of Telehealth

Pe 20 martie 2009 a avut loc a 2-a şedinţă a Grupului de Lucru TI

2009-03-23

La 20 martie 2009 a avut loc a doua ședință a GL TI. Scpul ședinței a fost discuția de mai departe a unor aspecte de design a SIA AMP. A fost înaintat spre discuție planul ajustării concepției SIA AMP, modelul business al activităților din medicina primară și lista termenilor în domeniul AMP pentru elaborarea glosarului de termeni. S-a propus spre discuție de asemenea lista standardelor care sunt necesare urgent spre a fi aprobate. Pe lăngă aceste întrebări, au mai fost discutate o serie de întrebări care pe parcurs au devenit importante. MS a exprimat interesul în obținerea unor propuneri referitoare la durabilitatea proiectului și în special instituționalizarea unei companii de stat (sau fundații) care ar putea menține mai departe domeniul TI în cadrul Ministerului. Modelul unei companii de stat este destul de bine testat în Moldova și există experiență amplă în domeniul dat. Pe de altă parte, institușionalizarea unei fundații este bine testată în șprile europene, și permite un control mai mare din partea fondatorilor, care în cazul dat ar fi MS, Spitalurile și AMT-urile mari, potențiali donatori, etc.

Discuții aprinse au fost pe marginea propunerii MS de a merge înainte cu dezvoltarea unui soft existent, care funcționearză deja în AMT Centru. Aspectul pozitiv al acestei soluții este faptul, că parțial au fost deja investite resurse și perfecționarea lui ar necesita resurse mai mici pentru a-l replica la scară națională. Pe parcurs a fost discutat aspectul nivelului de centralizare a acestului SIA. Deși în termenii de referință este indicat că este necesar un sistem decentralizat, majoritatea membrilor GL si-au exprimat opinia că la momentul dat este viabilă soluța unui sistem centralizat, care ar stoca datele pe un server central și ar presta datele necesare în regim online. Aceasta ar reduce semnificativ menținerea de mai departe a sistemului. Costul încă mare a comunicării Internet scade vertiginos, și timp de un an- doi practic acest cost va dispare ca problemă.

Sourse: Proiect TACIS "
Fortificarea Asistenţei Medicale Primare în Moldova"