In cadrul vizitei misiunii compuse din 4 experti de la SCIH, Basel inclusiv a liderului de proiect Adriane Martin Hilber, si a 3 specialisti din Romania in HTM pe 10 decembrie curent a fost desfasurat atelierul de lucru dedicat Telemedicinei, care a fost moderat de e
xpertul in domeniu dl Marc Blunier, Elvetia. In afara de reprezentantii institutiilor pilot de implementare a Telemedicinei in Proiectul de Perinatologie (MCHRI, 2nd level perinatal centers from Chisinau, Balti and Cahul, Technical University) la atelier au participat citiva reprezentanti ai institutiilor pilot implicate in implementarea proiectului Moldo-Swiss REPEMOL (PICU from MCHRI, Children Hospital no 3 “V. Ignatenco”, and Emergency Hospital from Chisinau, Balti Children Hospital, and Cahul hospital).
Dl Iurie Brinister, manager al Asociatiei Telemedicina din Republica Moldova a prezentat posibilitatile de utilizare a tehnologiilor informationale si de comunicatii in domeniul medicinei precum si activitatea asociatiei.
Scopul atelierului a fost de a arata experienta acumulata in Proiectul de Perinatologie in domeniul Tel
emedicinei si a discuta posibilele solutii de implementare a acestei componente in proiectul REPEMOL.
Reprezentantii institutiilor pilot din Proiectul de Perinatologie au prezentat primele rezultate de implementare a Telemedicinei, moderatorul grupului national de lucru, dna Tatiana Caraus, a generalizat experienta tuturor institutiilor precum si a prezentat ghidul utilizatorului.
Participantii din partea REPEMOL au ramas entuasmati de posibilitatile si avantajele ce le ofera Telemedicina si au propus ca activitati incepatoare urmatoarele: de a elabora formularul de plasare a cazului clinic pediatric pe iPath, de a incepe plasarea cazurilor pediatrice in Grupul de lucru “Perinatal Health”, de a asigura conectarea la Internet a PICU din MCHRI, de a inregistra un grup de specialisti pediatri pe iPath pentru a incepe consultarea cazurilor pediatrice severe din MCHRI.
Sursa: Moldova - Perinatal Health iPath