Thursday, December 17, 2009

Prim-ministrul Vlad FILAT a participat la seminarul „Transformarea electronică a Republicii Moldova prin intermediul tehnologiilor informaţionale"

Seminarul, care are o durată de două zile (15-16 Decembrie, 2009), este organizat de către Banca Mondială în parteneriat cu Autoritatea de Dezvoltare Infocomm din Singapore, International Enterprise Singapore şi Ministerul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor al Republicii Moldova.

Melanie MARLETT, directorul Băncii Mondiale pentru Moldova, a spus la deschiderea seminarului că TIC au un potenţial enorm pentru stimularea dezvoltării în Moldova, dar este necesar de sporit concurenţa în sectorul telecomunicaţiilor şi competitivitatea companiilor TI.

„În prezent, serviciile TIC reprezintă 10% din PIB-ul ţării, însă în acest sector există resurse considerabile neexplorate, iar pentru utilizarea maximă a acestora este esenţială îmbunătăţirea reglementării industriei telecomunicaţiilor pentru a spori concurenţa şi a determina specialiştii locali să rămînă şi să lucreze în ţară”, a precizat Melanie MARLETT.

Prim-ministrul a mulţumit organizatorilor pentru desfăşurarea acestui seminar, menţionînd că domeniul TIC este unul prioritar pentru dezvoltarea Republicii Moldova.

„Guvernul urmează să administreze criza profundă în care se află ţara noastră şi în acest sens, un domeniu important şi de perspectivă, care ar putea ajuta la dezvoltarea economiei, este cel al tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiilor. Avem experienţă în domeniu, dar cu siguranţă că aceasta nu se compară cu cea a statului Singapore. Guvernul este deschis în totalitate spre colaborare şi mizăm pe prietenii noştri ce doresc să ajute Republica Moldova în dinamizarea acestui domeniu şi depăşirea problemelor existente” , a precizat Prim-ministrul.

Vlad FILAT a spus că, din punct de vedere al costurilor, TIC reprezintă un instrument rapid şi eficient pentru modernizarea ţării şi asigurarea unei performanţe îmbunătăţite a sectorului public.

„Guvernul îşi propune să devină un jucător proactiv în crearea unui mediu de afaceri mai bun”, a spus Prim-ministrul.

Premierul s-a arătat convins că seminarul dedicat transformării electronice a Republicii Moldova prin intermediul TIC, la care participă atît experţi locali, cît şi din Singapore, se va solda cu rezultate utile pentru R. Moldova.

Sursa: Gov.md