Programul Cadru 7 al Uniunii Europene pentru cercetare şi dezvoltare tehnologică (PC7) este principalul instrument pentru finanţarea cercetării ştiinţifice în Europa şi se derulează în perioada 2007-2013.
PC7 este succesorul PC6 şi are un buget de 53,2 miliarde euro pentru cei şapte ani, repartizat în patru programe specifice: COOPERARE (care facilitează colaborarea între industrie şi mediul academic pentru a obţine dominarea în zonele tehnologice cheie) - 32,4 milioane euro; IDEI (care sprijină cercetarea de bază la frontierele ştiinţei, implementată de Consiliul European de Cercetare) - 7,5 milioane euro; OAMENI (care sprijină mobilitatea şi dezvoltarea carierei atît pentru cercetătorii din Europa, cât şi pentru cei din afara ei) - 4,7 milioane euro; CAPACITĂŢI (care ajută dezvoltarea capacităţilor de care are nevoie Europa pentru a deveni o economie înfloritoare, bazată pe cunoaştere) - 4,1 milioane euro. în afară de cele 4 programe specifice principale, prin intermediul PC7 mai sunt finanţate Acţiunile Centrului Comun de Cercetare (care asigură asistenţă ştiinţifică şi tehnică, în conceperea, dezvoltarea, implementarea şi monitorizarea politicilor Uniunii Europene) - 1,7 milioane euro şi cercetarea nucleară (Programul Euratom - 2007-2011, care dezvoltă capacităţile de fisiune şi fuziune nucleară ale Europei) - 2,7 milioane euro (pentru detalii: http://cordis.europa.eu).
PC7 are drept scop de a contribui la dezvoltarea economiei şi societăţii bazate pe cunoaştere în Europa, prin consolidarea Spaţiului European de Cercetare. Participarea la PC7 este deschisă unei game largi de organizaţii şi persoane - universităţi, centre de cercetare, corporaţii multinaţionale, IMM-uri (întreprinderi mici şi mijlocii), administraţii publice, persoane fizice din orice parte a lumii. Se aplică diferite reguli de participare, în funcţie de respectiva iniţiativă de cercetare.
TEHNOLOGIILE INFORMAŢIEI Şl COMUNICAŢIILOR (TIC) continuă să fie motorul principal al modernizării economice şi sociale. Astfel, statele membre au alocat pe durata PC7, 9.1 miliarde € în scopul finanţării cercetării în domeniul TIC, făcând din aceasta cea mai importantă temă de cercetare a programului specific Cooperare, care constituie în sine cel mai important program ştiinţific al PC7.
TIC joacă un rol important în consolidarea inovaţiei, creativităţii şi competitivităţii în toate sectoarele industriale şi de servicii. Intrăm într-o nouă fază de dezvoltare care va duce la creştere şi dezvoltare durabilă în deceniile care urmează; totuşi, această creştere va fi realizabilă numai în măsura în care investim începând de acum în cercetarea şi în inovaţia legată de următoarea generaţie de tehnologii.
Beneficiul pentru cetăţeni:
TIC deschid numeroase oportunităţi pentru cetăţenii şi consumatorii Europei şi cei din afara ei. Există o mare varietate de aplicaţii incluzând prevederi pentru îngrijirea sănătăţii, sistemele de transport, precum şi sistemele interactive inovative pentru recreere şi învăţare. Inovaţiile în TIC pot contribui la îmbunătăţirea procesului de prevenire bolilor şi la siguranţa îngrijirii medicale, pot facilita participarea activă a pacienţilor şi pot oferi o îngrijire personalizată. De asemenea se pot rezolva probleme asociate cu îmbătrânirea populaţiei.
Beneficiul pentru cercetători:
În cadrul PC7, activităţile de cercetare în domeniul TIC acoperă priorităţi strategice în domeniile dezvoltate din punct de vedere industrial şi tehnologic în Europa, cum ar fi reţelele de comunicaţie, computerizarea aplicată, nano-electronica şi tehnologiile pentru conţinutul audiovizual. Domeniile de cercetare includ:
- Stabilitatea şi securitatea infrastructurii reţelelor şi serviciilor;
- Performanţă şi siguranţa sistemelor electronice şi a componentelor;
- Sisteme personalizate de TIC;
- Managementul conţinutului digital.
Beneficiul pentru sfera de afaceri şi întreprinderile mici şi mijlocii (IMM):
TIC sunt responsabile pentru aproape jumătate din câştigurile în productivitate ale economiilor actuale. Câştigurile sunt datorate atât bunurilor şi serviciilor bazate pe TIC cu o mare valoare inovativă, cât şi îmbunătăţirii proceselor de afaceri prin difuzarea, adoptarea şi utilizarea TIC în întreaga economie. Sectoarele care utilizează în mod intensiv TIC includ; producţia industrială, automotoare, sectorul aerospaţial, farmaceutică, echipament medical, sectorul agroalimentar, precum şi servicii financiare, media şi comerţul cu amănuntul. Beneficiile raportate de societăţile comerciale, ca rezultat al unei utilizări crescute a TIC, includ o dezvoltare mai rapidă a producţiei, reducerea costurilor şi a cheltuielilor, tranzacţii mai rapide şi mai sigure, relaţii mai bune cu clienţii şi furnizorii, nivele perfecţionate de servicii şi sprijin pentru clienţi şi oportunităţi crescute de colaborare. PC7 caută să faciliteze crearea de noi forme de desfăşurare a aplicaţiilor şi proceselor economice prin reţea precum şi noi abordări din domeniul ingineriei pentru aplicarea TIC în producţie.
OPORTUNITĂŢI DE PARTICIPARE ÎN PROIECTE PC7 PENTRU REPUBLICA MOLDOVA
Participarea la PC7 nu este individuală, ci este condiţionată de realizarea unui consorţiu format din mai multe ţări, care să fie coordonat de o instituţie aparţinând spaţiului european (ţări-membre UE sau asociate la PC7). în acest context, având în vedere că analiza tematicilor pentru participare va fi realizată de către un panel internaţional, necesită justificarea temelor propuse atât din punct de vedere ştiinţific cât şi regional (prin indicarea unor potenţiali parteneri regionali) ca şi dimensiunea europeană a subiectului propus în concordanţă cu politica Uniunii Europene în domeniul cercetării.
În comunicarea Comisiei către Consiliu şi către Parlamentul European „Un cadru strategic european pentru cooperare ştiinţifică şi tehnologică internaţională” (lansat la Bruxelles, 24.9.2008, COM(2008) 588 final) se salută şi încurajează intensificarea cooperării ştiinţifice şi tehnologice internaţionale şi promovarea accesului universal la TIC, în special cu ţările din Politica Europeană de Vecinătate (PEV).
În Republica Moldova, Academia de Ştiinţe a Moldovei reprezintă instituţia gazdă a Punctelor Naţionale de Contact pentru PC7, iar Institutul de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale găzduieşte Punctul Naţional de Contact pentru domeniul TIC al PC7. Aceste Puncte Naţionale de Contact au rolul de a informa, consulta şi asista potenţialii candidaţi în procesul de înaintare a proiectelor la PC7.
REFERINŢE UTILE:
1. Pagina web a Comisiei Europene pentru PC7: http://cordis.europa.eu/fp7/;
2. Informaţie detaliată despre domeniul TIC în PC7: http://cordis.europa.eu/fp7/ict/;
3. Căutarea partenerilor şi a propunerilor de parteneriat în TIC: http://www.ideal-ist.net/.
Angela Bivol, MD, PhD