În perioada 3-4 iunie 2010 în sediul Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi-a desfăşurat lucrările Conferinţa regională cu participare internaţională „Calitatea în sănătatea perinatală” organizată în cadrul proiectului Moldo-Elveţian de Perinatologie, faza a doua (2008 – 2011).
Conferinţa s-a desfăşurat în strânsă colaborare cu partenerii din Elveţia. Centrul Internaţional de Sănătate, Institutul Tropical şi de Sănătate Publică din Basel a fost reprezentat de patru specialişti: dna Adriane Martin Hilber, liderul actual al proiectului, dl Manfred Zahorka, liderul proiectului în perioada 2006-2009, dl Marc Blunier, expert pe Telemedicină şi dispozitive medicale şi dna Joelle Schvartz, asistent de proiect. În calitate de invitaţi ai Conferinţei au fost prof. Michel Berner, şeful departamentului de pediatrie al Spitalului Universitar din Geneva şi dna prof. Irene Hoesli, şefa departamentului de obstetrică şi ginecologie a Spitalului Universitar din Basel.
La Conferinţă au participat de asemenea directorul Institutului de Perinatologie din Birmingham, Marea Britanie, prof. Jason Gardosi şi dna Kate Morse, moaşă şi specialist superior al Institutului.
Comitetul Executiv al Federaţiei Internaţionale de Obstetrică şi Ginecologie (FIGO) a fost reprezentat de prof. Wolfgang Holzgreve.
La conferinţă au fost invitaţi specialişti din domeniul perinatologiei din regiune: 7 specialişti din România şi 12 din Ucraina, 3 specialişti din Republica Transnistreană, precum şi 105 specialişti din republică, mai cu seamă din centrele perinatologice de nivelele III şi II, instituţiile asistenţei medicale primare.
Printre partenerii naţionali prezenţi la Conferinţă au fost: USMF „N. Testemiţanu”, CŞPSPMS, Direcţia Sănătate a mun. Chişinău, Asociaţiile Medicale Teritoriale mun. Chişinău.
Scopul Conferinţei a fost de a contribui la împărtăşirea experienţei acumulate în republică, în regiune şi la nivel internaţional în asigurarea serviciilor de calitate în perinatologie, de a trasa direcţii noi precum şi de a fortifica succesele obţinute în domeniul calităţii asistenţei perinatale.
Direcţiile principale de derulare a Conferinţei au fost:
1. Utilizarea tehnologiilor de comunicare pentru ameliorarea calităţii
2. Abordări interdisciplinare în ameliorarea calităţii
3. Depăşirea provocărilor la nivel instituţional (managementul calităţii)
4. Aspecte ale moşitului
5. Îmbunătăţirea calităţii prin aplicarea ghidurilor practice
Discutarea indicatorilor pentru ameliorarea serviciului perinatal
iPath MD - CONFERINŢA „CALITATEA ÎN SĂNĂTATEA PERINATALĂ”