Thursday, May 28, 2009

Masa rotunda cu genericul „ICT for Health and Telemedicine – Tehnologii Informationale in sanatate si Telemedicina”


Pe data de 20 mai la Chisinau a avut loc masa rotunda cu genericul „ICT for Health and Telemedicine – Tehnologii Informationale in sanatate si Telemedicina”.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Sanatatii, Ministerul Dezvoltarii Informationale, Academia de Stiinte al Republicii Moldova, in cadrul Saptaminii Tehnologiilor Informationale.

In cadrul mesei rotunde au fost puse in discutie subiecte importante ce tin de implementarea tehnologiilor informationale in sistemul sanatatii din Republica Moldova si performantele institutiilor medicale la capitolul dat.

Totodata, importante institutii medicale din republica, precum Institutul de Neurologie si Neurochirurgie, Clinica universitara de asistenta medicala primara a USMF "Nicolae Testemitanu" au prezentat experienta lor privind implementarea tehnologiilor medicale in activitatea medicala.

Alexandru Rosioru, directorul adjunct al Centrului National de Management in Sanatate, a facut o prezentare ampla privind perspectiva implementarii Sistemului Informational automatizat EHR.MD in sectorul sanatatii din Republica Moldova, care este una din activitatile de baza in activitatea Ministerului Sanatatii. Implementarea sistemului dat va permite interactiunea tuturor sistemelor institutiilor din sectorul sanatatii si va crea premise pentru dezvoltarea fisei electronice a pacientului.

Un loc separate in cadrul mesei rotunde a fost acordat domeniului de telemedicina, in calitate de instrument important in reformarea calitatii acordarii ajutorului medical inalt specializat populatiei Republicii Moldova, precum si perspectivelor de colaborare internationala in domeniul telemedicinii.

Viceministrul sanatatii, domnul Oleg Lozan, care a fost si moderator al evenimentului, a mentionat ca medicina autohtona este in continua dezvoltare si implementarea tehnologiilor noi deschide noi posibilitati pentru acordarea serviciilor medicale si ridicarii calitatii acestora. Domnul Lozan a mentionat ca in prezent, in domeniul sanatatii sint in derulare citeva proiecte in domeniul tehnologiilor informationale, ce vor revolutiona formele de acordare a asistentei medicale.

Experienta mesei rotunde „ICT for Health and Telemedicine - Tehnologii Informationale in sanatate si Telemedicina" va fi preluata pentru a fi extinsa ulterior in toate institutiile medico-sanitare publice, in special in asistenta medicala primara, unul din segmentele de baza in cadrul sistemului de sanatate.

Serviciul de presă, Ministerul Sănătaţii