Tuesday, September 28, 2010

O noua promisiune: Medicamentele se vor ieftini cu 40%, la anul / www.stireazilei.md

Ministerul Sanatatii promite preturi reduse la medicamente de la 20% pana la 40% incepand cu 1 ianuarie 2011. Producatorii care vor opera cu alte preturi decat cele din nomeclatorul de stat al medicamentelor vor raspunde penal.

Reducerea pretului va fi posibila abia dupa ce toti producatorii de medicamente, autohtoni si straini, vor depune declaratiile privind preturile la preparate pentru anul viitor la Serviciul de avizare si inregistrare, care functioneaza din 1 septembrie curent. Seful acestui Serviciu, Serghei Cebotari, a spus ca pana in prezent dosare au depus doar 12 producatori din peste 80.

Cebotari a explicat ca fara declaratia respectiva, agentii economici nu vor putea primi autorizatie de importa a medicamentelor.

Seful Serviciului de avizare a mai spus ca la stabilirea pretului la medicamente se va lua in calcul media costurilor acestui produs in 5 tari din UE si alte 3 din CSI.

Adaosurile de depozitare de 15% si cel al farmaciei de 25% vor ramane, a precizat pim-vicedirectorul Agentiei Medicamentului, Maria Cojocaru.

Potrivit functionarei, in perioada iunie-septembrie a fost inregistrata o diminuare de circa 3% la preturile la medicamente.

In nomenclatorul de stat sunt incluse peste 6000 de produse farmaceutice.


O noua promisiune: Medicamentele se vor ieftini cu 40%, la anul / www.stireazilei.md