Wednesday, May 18, 2011

A demarat Săptămîna Telecomunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale

Comunicat de presă:

Astăzi la Chişinău, sub auspiciul Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, a fost inaugurată „Săptămâna Telecomunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în Moldova - 2011”.

La ceremonia de deschidere au participat Vladimir Plahotniuc, Prim-vicepreşedinte al Parlamentului, Pavel Filip, ministru TIC, Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Tatiana Potîng, viceministru al educaţiei, reprezentanţi ai instituţiilor şi companiilor din sectorul TIC din Moldova.

Pavel Filip, ministrul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor a menţionat în cuvîntul său de salut că MTIC şi-a formulat drept scop, ca împreună cu celelalte autorităţi ale statului să-şi aducă contribuţia la asigurarea unui dezvoltari durabile, unui model economic sănătos şi la transformare centrată pe cetăteni.

„Avem toate premizele. Sectorul TIC menţine o dinamică de dezvoltare stabilă şi în condiţiile actuale, este sectorul cel mai puţin afectat de criza economică. Veniturile, în anul 2010, au atins un nivel de circa 9% din PIB. Domeniul are un potenţial sporit în ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii, producerea şi exportul produselor software şi serviciilor TIC. Telefonia mobilă şi fixă se dezvoltă cu ritm sporit. În prezent, la 100 locuitori revin 33 telefoane fixe, 89 telefoane mobile. Penetrarea computerelor este de 37 la o suta de gospodarii şi avem peste 38 la sută din locuitori utilizatori Internet”, a specificat ministrul.

În această ordine de idei Pavel Filip a relatat că tot potenţialul şi ideile creatoare pe care le au specialiştii ministerului, ai centrului e-guvernare şi partenerilor din sectorul privat vor fi îndreptate spre ridicarea nivelului de viaţă al cetăţenilor ţării noastre. Ministrul a subiniat că „prin aplicarea serviciilor electronice poate fi diminuat nivelul de coruptie, pot fi excluse piedicile birocratice şi, in consecinţă, poate fi ridicat nivelul de incredere al oamenilor în autorităţile statului. Aici vedem rolul nostru, al ministerului TIC - în promovarea celor mai noi şi mai utile tehnologii ale informaţiei”.

„Există temeiuri să cred că Moldova ar putea deveni pepiniera serviciilor IT şi a specialiştilor calificaţi în domeniu, precum şi să întrunească succesul Singapore ”, a spus Vladimir Plahotniuc, Prim-vicepreşedintele Parlamentului, exprimînd disponibilitatea Parlamentului de a susţine toate proiectele ministerului îndreptate în această direcţie.

Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe din Moldova a salutat ritmul în care se dezvoltă domeniul TIC în Moldova, precum şi cooperarea stabilită între minister şi savanţi în direcţia respectivă. Preşedintele AŞM a ţinut să sublinieze că importanţa sectorului TIC a făcut ca Ziua Mondială a Telecomunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale să devină o sărbătoare a societăţii întregi şi nu doar a specialiştilor din domeniu.

Tatiana Potîng, viceministrul educaţiei a pledat pentru implementarea soluţiilor IT în educaţia tinerei generaţii, pentru care domeniul TIC a devenit un „pol de atracţie semnificativ.”

În cadrul şedinţei festive opt specialişti din domeniul TIC au fost distinşi cu „Diplomele Guvernului”. Premii de valoare din partea companiilor din sectorul TIC au primit 24 elevi şi 3 profesori - învingători ai „Olimpiadei republicane la informatică”. De asemenea de premii de valoare s-a învrednicit 6 jurnalişti, cîştigători ai concursului „Cel mai bun produs media despre domeniul TIC”.

Ziua Mondială a Telecomunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale este oficializată prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr. 558 din 30 aprilie 2008.

Începând cu anul 1969, Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor, în fiecare an, la data de 17 mai marchează semnarea in 1865 a primei Convenţii Internaţionale a Telegrafului şi creării Asociaţiei Internaţionale a Telecomunicaţiilor. Evenimentul era sărbătorit ca Ziua Mondială a Telecomunicaţiilor. Asambleea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite şi Conferinţa Plenipotenţiară a Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (UIT) au stabilit ca începând cu anul 2007, ziua de 17 mai să fie declarată Ziua Mondială a Telecomunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Ziua Mondială a Telecomunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale - 2011 este dedicată temei „O viaţă mai bună cu tehnologia informaţiei şi comunicaţiile în localităţile rurale”. Subiectul adoptat de către Consiliul UIT pentru anul 2011 este o continuitate a temei anului 2010: “Un oraş mai bun, o viaţa mai buna cu TIC”.

Sursa: MTIC